Pestisitler, tarımda zararlı hayvan, bitki, mikroorganizma gibi çevresel etmenlere karşı korumak amacıyla kullanılan zirai ilaçlardır. Bilinçsizce pestisit kullanımı, gıda ürünlerinin üzerinde pestisit kalıntılarının oluşmasına neden olmaktadır.
Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Ürünü zararlı hayvan, bitki, bakteri, mantar gibi çevresel etmenlere karşı korumak pestisit kullanım amacıdır. Bazı üreticilerin pestisiti bilinçsiz kullanması sonucu gıdaların üzerinde pestisit kalıntıları oluşmasına neden olmaktadır. Pestisit kalıntılarının yasal limitlerin üzerinde olması ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.
En yayın bilinen pestisit sınıfları ise aşağıda belirtildiği gibidir;
• İnsektisitler: Böceklere ve haşerelere karşı
• Fungusitler: Mantarlara karşı
• Herbisitler: Yabancı otlara
• Mollusitler: Yumuşakçalara karşı
• Rodentisitler: Kemirgenlere karşı
• Nematisitler: Yuvarlak solucanlara karşı
• Akarisitler: Akarlara (Mite) karşı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, “Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Pestisitler için maksimum kalıntı limiti, tespit edilen miktar esas alınarak belirlenecek ve değerlendirme yapılacak. Bitkisel ve hayvansal ürünler için bulunan analiz sonucu, uygulama esaslarına göre belirlenmiş maksimum kalıntı limiti değerlerini aşamayacak. Yönetmeliğe aykırı davrananlar hakkında idari yaptırım uygulanacaktır.
Pestisitler saf halde ilaç olarak kullanılmazlar. Özel karışımlar halinde belirli preparatlar formuna getirilirler ve bu preparatlar doğrudan veya çoğunlukla seyreltilerek ilaç olarak uygulanmaktadır. Yetkili olduğumuz laboratuvarda, yerli ve yabancı kuruluşların yayınlamış olduğu standartlara uygun çalışmalarımızı yapmaktayız.